Ontstoken Puist

 

Wat veroorzaakt een vette huid of een verhoogde talgproductie? Oorzaken van een vette huid in één oogopslag: - Hormonale factoren - Verhoogde activiteit van de talgklieren - Ziekten (bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson) - medicijnen In de meeste gevallen is een vette huidaandoening of activiteit van de talgklieren het gevolg van een hormonale stimulatie door androgenen, dus mannelijke geslachtshormonen. De uitdrukking is afhankelijk van zowel de leeftijd als de genetische aanleg. Daarnaast zijn er enkele ziektebeelden waarbij het komt als een coïtus voor de vette huid. Patiënten met de ziekte van Parkinson (een neurologische aandoening met een chronisch tekort aan de boodschapper dopamine) hebben bijvoorbeeld meestal een vette, glanzende huid. Dit wordt "zalfgezicht" genoemd en is te wijten aan een verhoogde talgproductie. Hoe de activiteit van de talgklier gerelateerd is aan dopamineniveaus is tot nu toe niet opgehelderd. Sommige medicijnen kunnen ook de talgproductie stimuleren, b.v. Anabole steroïden of corticosteroïden, waarvan de laatste onbekend is in het exacte mechanisme.

Ontstoken Puist

Wat zijn de kenmerken van een vette huid? Kenmerken van een vette huid zijn: - vettig, olieachtig en glanzend huidoppervlak - vergrote poriën - dikker dan normale huid - vaak bleek of bleek Het huidoppervlak heeft een olieachtige textuur op een vette huid en is zeer glanzend. Het is meestal dikker dan de normale huid en de huidporiën zijn zichtbaar vergroot, wat leidt tot een grovere huidreliëf. Een zeer olieachtige huid wordt vaak minder goed voorzien van bloed dan een normale huid en ziet er bleek of bleek uit. Het vette huidtype heeft ook voordelen In vergelijking met de normale huid blijft de vette huid vaak langer strak en verschijnt rimpels pas op latere leeftijd. Bovendien is het meestal ook meer resistent en minder gevoelig voor omgevingsinvloeden zoals kou, nat of zon. Welke lichaamsregio's zijn getroffen? De neiging tot een vette huid heeft vooral invloed op het gezicht en daar vooral de zogenaamde T-zone (voorhoofd, neusbrug, kin), daarnaast lijken de haren vettig. Schouders, rug en borstkas worden vaak aangetast, maar in mindere mate.

Ontstoken Puist

De opkomst van vette huid en acne Vette huid komt meestal voor bij het begin van de puberteit, omdat op dit moment het androgeengehalte sterk stijgt en de talgklieren stimuleert. Dit beeld van overmatige talgproductie zonder andere tekenen van ziekte wordt Seborrhoea oleosa genoemd. Vette of onzuivere huid komt voort uit de triade van talg, de sluiting van de laxerende paden en de resulterende congestie van de talg. Dit is een ideaal substraat voor bacteriële kolonisatie. Door de overmatig gevormde sebum accumuleren vrije vetzuren zich steeds meer op het huidoppervlak, wat leidt tot zowel huidirritatie als tot een verandering in de fysiologische pH. De natuurlijke beschermende functie van de huid wordt aangetast en bacteriën kunnen gemakkelijker leiden tot ontstekingsreacties. Het gaat om enkele rode vlekken, jeukende vlekken, roos en geelachtige korstjes. Bovendien heeft de vette huid vaak de neiging comedonen (comedonen) te vormen. De verhoogde ophoping van talg samen met de hoorndeeltjes van de huid leidt tot een verstopping van de huidporiën (follikelkanalen). Als gevolg hiervan kan nieuw gevormde sebum niet meer wegstromen, het folliculaire kanaal expandeert en is zichtbaar als een mee-eter. Op deze manier kunnen de symptomen van acne zich ontwikkelen van een onzuivere huid. Als de verstopte porie (mee-eter) wordt gekoloniseerd met bacteriën, ontwikkelen zich papels en puisten. De huid is geïrriteerd, door manipulatie komt het naast krassen, korstvorming en ontsteking. De ernst van acne kan verschillende graden van ernst bereiken en is afhankelijk van talrijke beïnvloedende factoren. In bijna alle gevallen is het echter gerelateerd aan de conditie van de vette huid.


1. Puisten Uitknijpen
2. Mee Eters
3. Acne Rug
4. Mee Eters Neus
5. Ontstoken Puist